dimecres, 6 de gener del 2016

Timbre gener (2016)

Al mes de gener escoltarem entre classe i classe un fragment de la Marche pour la cérémonie des Turcs de J.B. Lully (1632-1687)
Aquesta solemne i imponent marxa la va composar Lully per a l'obra de teatre Le Bourgeois Gentilhomme de Molière en l'any 1670.
En aquesta part presenta al protagonista de l'obra - el senyor Jordain - com un gentilhome ric però ignorant i desesperat per pujar en l'escalafó social, a qui un criat del pretendent de la seva filla, fent-se passar per un missatger de un suposat Gran Sobirà Turc, el convida a presenciar el seu propi nomenament com Mamamouchi (una gran distinció inventada pel criat).
Allà li presentarien posteriorment a un príncep turc, el qual es casaria amb a la seua única filla.
En realitat tot aquest muntatge és degut al fet que el burgès no accedia al matrimoni de la seua filla Lucile amb el seu estimat de sempre - Cleónte - per no ser aquest, noble; i amb aquesta farsa, la seua filla aconsegueix finalment casar-se amb el seu nuvi.
Aquesta comèdia-ballet composada en prosa i dividida en 5 actes, va ser representada al Castell de Chambord per a l'entreteniment del rei el 14 d'octubre de 1670 i presentada al públic a París per primera vegada al Teatre del Palau Reial el 23 de novembre de 1760, per la troupe del Rei.
La cerimònia dels turcs està destinada a fer de Monsieur Jordain un Mamamouchi (paraula inventada per Molière, que designa un fals títol de noblesa turc), aquesta escena és el nucli de Le Bourgeois Gentilhomme. L'orquestra utilitza gairebé tots els instruments existents en l'època, excepte les trompetes i timbals, reservats a les festes.
La tonalitat de sol menor, els ritmes puntejats similars a les obertures de les òperes de Lully i els grans acords (per a aquesta època) van contribuir a generar un canvi deliberat fet pels autors.
Podeu escoltar-la completa ací:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Timbre març (2020)

Al mes de març escoltarem dos fragments de l' Ouverture en Do de Marianne von Martines (1744-1812).  Marianne von Martines fou una...