Departament de Música de l'IES Clara Campoamor d'Alaquàs
@musicaiescc

Timbre novembre (2018)

Al mes de novembre escoltarem aleatòriament:
  • Dansa del Sabre
  • Lezghinka 
del ballet Gayaneh d'Aram Khatxaturian.
Nascut a Tbilisi, Aram Khatxaturian, era fill de pares pobres que no podien pagar la seua educació. No va ser fins a 1921 que es va traslladar a Moscou i va entrar a la Gnesin School of Music.
Gayaneh - el seu segon ballet- va ser escrit el 1942. Presenta un argument propi de l'època soviètica: Gayaneh, l'heroïna d'aquesta història (i el nom de pila, per cert, coincideix amb el de l'esposa del propi Khatxaturian) està casada amb un mandrós borratxo, al qual denúncia per representar una amenaça per a la col·lectivitat; ell l'ataca, però en el moment decisiu apareix una patrulla de l'Exèrcit Roig que la salva El malvat protagonista està exiliat, i el ballet acaba amb goig general i un brillant conjunt de danses nacionals, incloent:
  • Dansa del Sabre: dansa d'espases armènia, en la qual els dansaires mostren la seua habilitat amb els sabres. La secció central incorpora una cançó tradicional armènia.
  • Lezghinka: és el nom col·lectiu originalment donat pels russos a totes les danses caucàsiques unides per un ritme ràpid de 6/8. Pot ser només masculí o en parella. La melodia és clara i dinàmica, el ritme és ràpid. L'home, imitant a l'àguila, cau de genolls, salta i balla amb passos concisos i moviments forts i aguts de braços i cos.

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

Amb la tecnologia de Blogger.