Departament de Música de l'IES Clara Campoamor d'Alaquàs
@musicaiescc

Timbre abril (2018)

Al mes d'abril escoltarem dos fragments del Boléro de Maurice Ravel (1875-1937). 
Boléro és un ballet per a orquestra en do major compost per Maurice Ravel l'any 1928. La seua melodia obsessiva i la riquesa orquestral l'han convertit en una de les obres musicals més cèlebres i més difoses arreu del món. Suscitant en els oients una mescla d'estupor i fascinació, el Boléro de Ravel sempre ha magnetitzat els públics i ha desconcertat la crítica. Però la seua immensa popularitat tendeix a encobrir l'amplitud de la seua originalitat i les intencions de l'autor.

Comentaris sobre l'obra:
  • «Es tracta d'una dansa amb un moviment molt moderat i constantment uniforme, tant pel que fa a la melodia com a l'harmonia i el ritme, aquest darrer marcat sense interrupció per la caixa. L'únic element de diversitat hi és aportat pel crescendo orquestral» (Maurice Ravel, Esquisse autobiographique, 1928)
     
  • «L'home corrent es dóna la satisfacció de xiular els primers compassos del Boléro, però pocs músics professionals són capaços de reproduir de memòria, sense una falta de solfeig, la frase sencera, amaga esmunyedisses i sàvies coqueteries.» (Émile Vuillermoz citat a : Colette et al, Maurice Ravel par quelques-uns de ses familiers, 1939)
     
  • «La meua obra mestra? El Boléro, A veure! Malauradament, és buida de música.» (M. Ravel)
Escolteu-lo sencer ací:

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

Amb la tecnologia de Blogger.