diumenge, 6 de gener del 2019

Timbre gener (2019)

Al timbre de gener escoltarem 2 fragments de preludis del Clave ben temperat de J. S. Bach:
  • Núm. 1 en do major BWV 846
  • Núm. 3 en do# major BWV 848
 El clavecí ben temperat (en alemany: Das wohltemperierte Klavier) és el nom de dos cicles de preludis i fugues compostos el 1722 i 1740 per Johann Sebastian Bach en totes les tonalitats majors i menors de la gamma cromàtica per a instrument de teclat. Els dos llibres actualment són coneguts com El clavecí ben temperat i són anomenats Llibre I i Llibre II, respectivament. El clavecí ben temperat és considerat una de les composicions més influents a la història de la música clàssica.
Va ser la primera col·lecció d'obres per a les 24 tonalitats del nostre sistema tonal.
Al timbre escoltarem versions amb piano.

El clavecí, molt conegut i utilitzat durant el Barroc, va anar caient en l'oblit, i la majoria de les peces escrites per a ell van començar a ser interpretades amb el nou fortepiano, avantpassat del piano modern; com el seu nom indica, permet canvis de volum amb només variar la intensitat de pulsació de les tecles, mentre que el clavecí no: la seua intensitat de so és uniforme, sense contrastos.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Timbre març (2020)

Al mes de març escoltarem dos fragments de l' Ouverture en Do de Marianne von Martines (1744-1812).  Marianne von Martines fou una...